Oneview Üzerinden SPP Güncellemesi Nasıl Yapılır?

Merhaba, bu yazımda sizlere Oneview Üzerinden SPP Güncellemesi Nasıl Yapılır? ve hostlara nasıl uygulayacağımızı anlatacağım. Öncelikle yine SPP güncellemesi için HPE web sayfasından dosyamızı indiriyoruz. Aşağıda linkini sizlerle paylaşıyorum.

https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX-af7c24b0f3e54faf818e4c57d1

Yukarıdaki linkten Oneview sürümünüz ile uyumlu olan versiyonun SPP dosyasını indirmelisiniz. Bizim sistemimizde en son güncel sürüm olduğu için ben en son sürüm olan HPE_Synergy_Custom_SPP2019.12_20200326_Z7550-96866.iso SPP versiyonunu indiriyorum. Herhangi bir sorun yaşamamak adına yine Oneview arayüzüne girerek, settings kısmından backup diyerek create backup seçmelisiniz. Bu backup dosyasını download backup diyerek bir yerde saklamalısınız.

Backup işlemi de yapıldıktan sonra sıra geldi konumuz olan SPP güncelleme işleminin nasıl yapılacağına.

SPP Güncelleme İşlemi

Öncelikle Oneview arayüzüne giriş yapılır. Ardından Firmware Bundles sekmesine giriş yapılır. Burada aşağıdaki gibi mevcut SPP’nizi görüntüleyebilirsiniz.

Add firmware bundle dedikten sonra indirmiş olduğunuz güncel SPP versiyonunu gösteriyoruz. Aşağıdaki gibi görebilirsiniz.

Hemen ardından Oneview arayüzünde Servers altından Server Profiles içerisine giriş yapılır. Bu alanda mevcut hostlarınız görünecektir.

Şimdi hostlarımız üzerinde canlı bir ortam bulunduğundan dolayı, işlemleri tek tek SPP güncellemelerini yapacağız. Güncellemek istediğimiz host üzerinde edit dedikten sonra önümüze aşağıdaki gibi bir menü açılacaktır. En önemli ayarlar bu kısımda yapılmaktadır.

Burada firmware sekmesindeki alan çok önemli. Yapmış olduğunuz ayar ile SPP seçiminizi yapıyorsunuz. Sunucu hangi SPP versiyonuna güncellensin kısmının seçimi buradan yapılıyor. İnstallation Method kısmını Firmware Only olarak bırakıyoruz. Bunun sebebi de diğer seçeneklerde, hostunuzun işletim sistemi tarafındaki driverlarını da güncelleneceğini seçmiş olursunuz. Bu seçenekler sisteminize zarar verebilir. Canlı sisteminizin bir daha açılmamasına sebep olabilir. Dolayısıyla aşağıdaki ayar ile seçimi yapıyoruz ve ok diyoruz.

Oneview; seçimimizden sonra etkilenecek olan bileşenleri ve hangi versiyonlara yükseleceğini de küçük bir özet olarak bize gösteriyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde ilgili değişikliklerin bilgisini görebilirsiniz.

Tam da bu kısımda küçük bir not olarak ekleme yapmalıyım. Hostlarınız üzerinde SPP güncellemelerini yapmadan önce power off etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde güncelleme işlemi başlatmadan hata verecektir.

Yukarıdaki ayarları yapıp ok diyoruz ve işlemimize devam ediyoruz. Güncelleme aşağıdaki şekilde başlayacak ve bitecektir. İşlem ortalama 30 – 40 dakika aralığından sürmektedir.

Ardından yapmanız gereken tek bir hareket daha bulunmaktadır. O da SPP güncellemek için ayarlamış olduğunuz firmware kısımlarını managed manually olarak değiştirmektir. Çünkü öyle bırakırsanız, hostunuzun her yeniden başlama işlemi SPP yüklemesi ile beraber yapılır ve bu durumda hostunuz yarım saat gibi bir sürede açılacaktır. Bu ayarı yapmak için de önce Oneview içerisinden Server Profiles kısmına giriş yapıyoruz. Hostlarımızdan birisinin General edit kısmına giriyoruz. Ve firmware ayarını managed manually olarak aşağıdaki gibi bırakıyoruz.

SPP güncellemelerini bir host kapat, bir host aç yöntemi ile kesinti almadan kolaylıkla yapabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi zamanı önceden söyleyebilmek adına host başına 30 – 40 dakika olarak düşünebilirsiniz. Bu yazımda Oneview üzerinden hostlarımıza güncel SPP versiyonlarının nasıl geçileceğini anlattım. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir